23 Ekim 2008 Perşembe

Formula ! devamı >>

Formula 1

Formula 1'in kökleri '. DÜnya savaşı önceki dönemdeki Grand Prix yarışmalarına dayanır. O zamanlarda Mercedes Maserati Alfa Romeo liderlik için kıyasıya rekabet halindeydi.1950 yılında dönemin en önemli yarışları birleştirilerek Formula One Dünya Şampiyonası kurulmuştur. O dönemde yedi yarıştan oluşan -ki bugün en az on altı yarıştır- şampiyona İngiltere,Monaco,İsviçre,Belçika,Fransa,İtalya ve ABD'de ki ünlü Indianapolis 500 yarışından oluşuyordu.İtalyan Nino Farina Formula 1'in ilk şampiyonudur.

"Formula" terimi genel olarak araç üreticileri tarafından izlenmesi gereken kurallar bütününe verilen isimdi. Bukurallar maksimum motor kapasitesini 4,5 litre (araçta 'supercharge' varsa 1,5) litre ile sınırlıyordu. 1 sayısı ise FIA'nın (Dünya Otomobil Federasyonu) tanıdığı motor sporları arasında bu turnıvanın en önemlisi olduğunu gösteren bir ibarettir.

İlerleyen yirmi yılda Formula 1, ilk zamanlardaki yarışçı yarışçı zengin beyefendilerin vakit geçirme meşgalesi kimliğinden çıkıp daha ciddi bir halde bürünmüştür. 1970'lerde ise hızlı bir evrim süresine girerek uluslar arası boyut kazanmış ve bizim şu bildiğimiz anlamda büyük sponsorlar tarafından desteklenen profosyonel takımlar ortaya çıkmıştır. En iyi pilotlar artık sadece sıkı takipçilerin bildiği değil , herkesin giderek aşina olduğu isimler olmaya başlamıştı. 70'lerde Niki Lauda ve James Hunt, 80'lerde ise Alain Prost ve Ayrtın Senna kült sürücüler arasındaydı. Yüzyılın sonuna geldiğimizde F1'in populeritesine ancak Olimpiyatlar ve Dünya Kupası'nın yetişebiliyor olduğunu görebiliyoruz ki bu iki organizasyonda ancak dört yılda bir yapılmaktadır.

Spor Haberlerinin devamı için.. www.jaglersport.com

Hiç yorum yok: