25 Eylül 2008 Perşembe

Karate

Karate

Boş el manasına gelen karate, herhangi bir araç veya silah kullanmadan veya mücadele sırasında her türlü hücumu kolaylıkla el ile savuşturulabilen bir savunma sanatı ve sporudur.

Bu, becerinin doğruluğuna ulaşmış,uzun yıllar sistemli ve disiplinli bir eğitim sonucu üstün yeteneklerle yüklü el, DO ile bütünleşerek, asaletin ve alçak gönüllülüğün simgesi haline gelmiştir. Karate-Do, silah olarak çıplak ellerin ve ayakların kullanıldığı bir mücadele sanatıdır.

Okinawa'da doğmuş ve Japonya'dan tüm dünyaya yayılmıştır. Karate, Okinawa adasında yüzyıllardır çalışılmakla birlikte Japonya'ya girmesi 1920'li yıllarda, dünyaya yayılması ise ancak 1950'li yıllarda başlamıştır.

Karate-Do'yu farklı kılan 'Do' yani felsefesidir. Karate-Do, Usta-Çırak ilişkisi içinde insanların vücutlarını çalıştırırken, karakterlerinin saldırgan ve kötü yönlerini temizler. Karate-Do nezaket, saygı ve disiplin üzerine kuruludur.

Bütün antrenmanları toplu halde Bayrağımızın selamlanmasıyla başlar ve Bayrağımızın selamlanmasıyla bitirilir. Karate-Do çalışmalarında aslolan sağlıklı vücuda sahip, disiplinli, saygılı, Bayrak ve Vatan sevgisini kalbinde taşıyan nesiller yetiştirmektir.

Japonya'da yayılmaya başladığı 1920-1930 yıllarında Karate-Do, çalışılan ustanın ya da dojonun (salonun) adıyla birlikte anılmaya başlanmıştır. Bunun nedeni ise ustaların Karatede önem verdikleri noktaların ve öğretilerinin birbirlerinden farklı oluşudur.

Bugün dünyada 80'in üzerinde karate stili çalışılmakla birlikte W.K.F. (Dünya Karate Federasyonu) 4 ana stili resmen tanımaktadır.

Bunlar: Shotokan Shito-Ryu Goju-Ryu Wado-Ryu'dur. Ülkemizde W.K.F.'nin tanıdığı 4 stilin hepsinde de Karate çalışmaları yapılmaktadır.

Spor Haberlerinin devamı için.. www.jaglersport.com

Hiç yorum yok: